Olen mukana Hopottajien kampanjassa testaamassa Keijuriinia, ja niinpä päätin pureutua tarkemmin leivälle levittämieni rasvojen ytimeen. Olen toki kuullut paljonkin "Vaihda kova rasva pehmeään" -valistusta, mutta mitä se tarkkaan ottaen tarkoittaa?  Ensinnäkin näitä rasvoja on helppo sisällyttää ruokavalioon, sillä leipä on tapana päällystää tavalla tai toisella. Lisäksi niitä  hyödynnetään ruoanlaitossa ja leivonnassa. Ihmisen elimistö tarvitsee rasvahappoja, joita se ei kuitenkaan pysty itse valmistamaan. Näitä rasvahappoja saamme margariinista, samoin kuin A- ja D-vitamiinia.
 
Rypsiöljy on todettu muutama vuosi sitten huomattavasti  terveellisemmäksi kuin aiemmin oli ajateltukaan.  Sen rasvahappokoostumus on elimistön välttämättömien rasvojen kannalta paras mahdollinen, ja se alentaa elimistön fibrinogeeniarvoja paremmin kuin mikään muu rasva, esimerkiksi oliiviöljy. Siten se ehkäisee dementiaadiabetesta ja aivoinfarktia. (Rasvahappotutkimus toteutettiin Helsingin ja Tampereen yliopistoissa 2010. Tutkimus julkaistiin Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids -lehdessä.)
 
Kurkistetaanpa Keijuriinin kannen alle. Keijuriinin vaihtoehdot ovat rasvaseoslevite 75% ja rasvaseos 60%. Rasvaseos on yleisnimitys sellaisille levitettäville rasvoille, joiden valmistuksessa käytetään sekä voita että kasvirasvoja/kasviöljyjä. Ei siis syytä puhua margariinista tässä yhteydessä!  Keijuriineissa on käytetty sopivassa suhteessa kotimaista voita ja rypsiöljyä. Camelinaöljystä halusin ottaa selvää; sepä onkin ruistankio- eli kitupellava-nimisen öljykasvin siemenistä puristettua ja erinomainen omega 3-rasvahappojen lähde. Keijuriini on helposti levittyvää. Loppuvaiheessa, kun rasiassa jo pohja näkyy, se käy jopa liiankin letkeäksi. Mutta arvelen tämän johtuvan siitä, että lisäaineettomana ja säilöntäaineettomana Keijuriini ei sisällä mitään koveteaineita... Ei siis mitenkään häiritsevä ilmiö, jos se tarkoittaa sitä, että terveellisyydestä ei tingitä. Maku on todella mieto ja miellyttävä, kun en missään syötävissä suolan makua juurikaan kaipaa. 

http://www.keijuriini.fi/etusivu